Su Yumuşatıcı Nasıl Çalışır?

su yumuşatıcı nasıl çalışır

Sert su, başta kalsiyum ve magnezyum olmak üzere yeryüzünden yüksek miktarlarda mineral emmiş bir su kaynağına atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terimdir. Su, bu minerallerden önemli miktarlarda yoksunsa “yumuşak” olarak tanımlanır. Su doğal olarak yumuşak olabilir (göllerden ve akarsulardan elde edilen su kaynakları genellikle doğal olarak yumuşaktır). Ya da belediye su hizmetleri şirketinde ya da su yumuşatıcı olarak bilinen kurum içi su arıtma cihazı aracılığıyla yapay arıtmadan dolayı yumuşak olabilir.

Su Yumuşatıcı Nedir?

Su yumuşatıcı, sudaki kalsiyum ve magnezyumu gideren bir tür filtreleme cihazıdır.
Yeraltı suyu kaynakları, yağmur suyunun yüzeyden süzülürken içinden süzüldüğü kayanın doğası nedeniyle zorlaşır. Kireçtaşı, tebeşir ve alçıtaşı bakımından yüksek olan bölgeler genellikle yeraltı suyu rezervuarlarında sert suya sahipken, baskın kayanın granit veya başka bir düşük kalsiyumlu taş olduğu bölgelerde doğal olarak yumuşak su bulunur. Su, kireç gibi bazı tarımsal değişikliklerin büyük miktarlarda kullanıldığı bölgelerde de zorlaşabilir.

Aşırı Sert Suyun Neden Olduğu Sorunlar

Kalsiyum ve magnezyum gibi çözünmüş mineraller açısından zengin sert su içmenin sağlıkla ilgili bir sorunu yoktur. Aslında, sağlık için bu minerallerin küçük miktarları gereklidir. Ancak yüksek seviyelerde mineraller borularda, sıhhi tesisat armatürlerinde ve cihazlarda birikerek kademeli olarak işlevlerine müdahale edebilir. Örneğin, musluklarda veya su ısıtıcılarında mineral tortu birikmesi, kullanım ömürlerini kısaltabilir. Bazı insanlar, mineral içeriği çok yüksek olan suda banyo yaptıktan veya duş aldıktan sonra kaşıntı hissettiğini bildirmektedir.

Sert su ayrıca sabunun köpürme yeteneğini azaltır ve mineraller sabunla birleşerek yapışkan bir köpük oluşturabilir. Örneğin bulaşıkların üzerindeki su lekeleriyle ilgili sorun yaşıyorsanız, bu sert su sorununuz olduğunu gösterebilir. Bu yapışkan pisliği giysilerinizden veya saçınızdan temizlemek de zor olabilir.

Su Yumuşatıcı Çeşitleri

Su yumuşatıcıların birkaç türü vardır:
• İyon değişimi: Bu, ev uygulamalarında açık ara en yaygın su yumuşatıcı türüdür. Kalsiyum ve magnezyum iyonlarını ortadan kaldırarak ve bunları kalsiyum ve magnezyumun zararlı etkilerinin hiçbirine sahip olmayan sodyum iyonlarıyla değiştirerek çalışır. Bu, büyük bir tuz peleti tankı içeren tanıdık bir cihazdır. Evinizde su yumuşatıcı varsa, büyük olasılıkla bu tiptir.
• Tuzsuz: Bu cihaz, kalsiyumu gidermek için mekanik bir filtre kullanır, ancak çok sert suda çok iyi çalışmaz. Magnezyum uzaklaştırmaz.
• Ters ozmoz: Bu cihaz, suyu yarı geçirgen bir membrandan filtreler ve sudaki kirliliklerin% 98’ini giderir.Pahalı bir cihazdır ve önemli miktarda su kullanır. Ancak bu tür bir cihaz, diğer kimyasal safsızlıkların yanı sıra kalsiyum ve magnezyumun giderilmesinde çok iyidir.

Su Yumuşatıcıya İhtiyacım Var mı?

Su yumuşatıcı endüstrisi, tüketicileri su yumuşatıcılarının her ev için kesinlikle gerekli olduğuna ikna etmek için milyonlarca dolar harcıyor. Ancak gerçek şu ki, birçok alanda su yumuşatıcılar gerekli olmayabilir. Çoğu şehir çevre kurumu, su sertlik seviyeniz galon başına 7 parçayı veya litre başına 120 mg’ı aşmadığı sürece, gerçekten bir su yumuşatıcısına ihtiyacınız olmadığını önermektedir. Bununla birlikte, yer altı suyunun sert olduğu bir bölgede yaşıyor olsanız bile, yerel su idarenizin sertliği azaltmak için suyu halihazırda arıtma ihtimali yüksektir. Topluluğunuz su kaynağını bir nehirden,kuyudan veya gölden alıyorsa, yeraltı su kaynakları zor olsa bile, nispeten yumuşak olma ihtimali yüksektir.

Su yumuşatıcı üreticileri, tahmin edilebileceği gibi, suda herhangi bir mineral sertliğine sahip olmanın ciddi bir sorun olduğunu iddia ediyorlar ve “hafif sert” ve “orta sertlikte” suyun bile yumuşatılması gerektiğini savunuyorlar. 1 ppg’nin üzerindeki herhangi bir su sertliğinin yumuşatma gerektirdiğini iddia edeceklerdir. Nihayetinde, bu kişisel bir tercih meselesidir, ancak resmi duruşun yalnızca belirgin derecede sert suyun (galon başına 7 parça veya daha fazla) yumuşatma gerektirdiğinin farkında olun.

Su Yumuşatmanın Artıları ve Eksileri

Suyunuzu yumuşatıp yumuşatmama seçimi, çeşitli avantaj ve dezavantajlara nasıl değer verdiğinize bağlıdır:
Su Yumuşatıcı Kullanmanın Avantajları:
• Bulaşıklar, borular, sıhhi tesisat armatürleri ve cihazlarda kireç oluşumunu ortadan kaldırır; ömürlerini uzatabilir.
• Yumuşatılmış su, sabunların ve deterjanların daha etkili çalışmasını sağlar.
• Yumuşatılmış su, bazı kişiler için ciltte daha rahattır.
Su Yumuşatıcı Kullanmanın Dezavantajları:
• Düşük sodyumlu diyet uygulayan kişiler için küçük, ancak önemli sağlık riski. İyon değiştirme işlemi, yaklaşık olarak litre su başına 7,5 mg ekler.
• Sudan hemen hemen tüm kalsiyum ve magnezyumu temizler ve bazı insanlar için bu gerekli elementlerin yerini alması için besin takviyeleri gerekebilir.
• Devam eden bakım maliyetleri ve işleri. Tuzlu su tankına periyodik olarak tuz eklenmeli ve cihazın periyodik olarak bakıma tabi tutulması gerekmektedir.
• Su yumuşatma sistemleri içmek için kullanılmaz.

Su Yumuşatıcının Çözemeyeceği Sorunlar

Su yumuşatıcılar kalsiyum ve magnezyumun giderilmesinde iyidir, ancak içme suyunda sorunlara neden olabilecek diğer mineralleri ve gazları gidermek için hiçbir şey yapmazlar. Ek ağır metalleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir su arıtma sistemine sahip olmalısınız – bir su yumuşatıcı onları yok etmez.

İyon Değiştirici Su Yumuşatıcının Parçaları

Şimdiye kadar en yaygın ev tipi su yumuşatıcı türü iyon değiştirme sistemidir. Her parçanın işlevini anlamak, onu doğru şekilde korumanıza yardımcı olacaktır.
İyon değiştirici su yumuşatıcılarının üç ana bileşeni vardır: bir mineral tankı, tuzlu su tankı ve bir kontrol valfi. Daha küçük kapasiteli modeller mineral tankını ve tuzlu su tanklarını tek bir kabinde birleştirir, ancak iki tank hala kabin içinde ayrılmıştır.

Daha büyük akış kapasiteli sistemlerde ayrı bağımsız mineral ve tuzlu su tankları bulunur:
• Maden tankı : Maden tankı , hareketin olduğu yerdir. Su filtrasyonunun gerçekleştiği ve sert suyun kalsiyum ve magnezyum uzaklaştırılarak yumuşatıldığı yerdir.
• Tuzlu su tankı: Tuzlu su tankı, oldukça konsantre bir tuz veya potasyum çözeltisinin depolandığı yerdir. Bu tuzlu su çözeltisi, mineral tankını yıkamak ve yeniden doldurmak için devreye giriyor. Tuzlu su tankı periyodik olarak tuz veya potasyum peletleri ile doldurulmalıdır.
• Kontrol vanası: Kontrol vanası, re jenerasyon sırasında mineral ve tuzlu su tanklarına su akışını kontrol eden cihazdır.
Çoğu durumda, bir su yumuşatıcı, su kaynağının eve girdiği noktanın yakınında bulunur ve içme, yemek pişirme ve yıkama için kullanılan suyu arıtmak için dışarıda sulama için kullanılan suyu arıtmak için kurulur.

Maden Tankı

Mineral tankı, gerçek su yumuşamasının meydana geldiği uzun dar tanktır. Birkaç fit küp gözenekli plastik polistiren reçine boncuk ile doldurulur. Su bu tanktan geçerken, negatif yüklü boncuklar sudaki pozitif yüklü kalsiyum ve magnezyum parçacıklarını çeker ve tutar. Reçine boncukları tarafından hapsedilen bu sert minerallerle, ileriye doğru akan su artık yumuşaktır.
Sonunda, boncuklar minerallerle doyurulur ve temizlenmesi (yeniden oluşturulması) gerekir. Sistemin sonraki bileşenleri bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.

Salamura Tankı

Tuzlu su tankı, adından da anlaşılacağı gibi, tuz veya potasyum ile doyurulmuş tuzlu su içeren plastik bir tanktır. Bu tuzlu su, maden tankını geri yıkama, mineral parçacıklarını çıkarma ve daha fazla mineral tutmaya devam edebilmeleri için boncuklara negatif yükü geri yükleme zamanı geldiğinde kullanılacaktır.

Normalde tuzlu su tankı tuzla (sodyum) dolu tutulur. Ancak, kısıtlı düşük sodyumlu diyet uyguluyorsanız, rejenerasyon işlemi sırasında az miktarda sodyum içme suyuna aktarıldığı için sorunlara yol açabilir. Ayrıca sodyum, atıkların parçalanması için gerekli olan septik sistemlerdeki bakterileri de etkileyebilir. Bu nedenle, sodyum tuzlu su Kaliforniya gibi çeşitli eyaletlerde ve belediyelerde yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır.

Alternatif olarak, tuzlu su için potasyum kullanılabilir. Potasyum, tuzdan biraz daha pahalı olsa da, daha üstün ve çevre dostu olarak kabul edilir ve sağlığınızı, su havzalarını veya septik sistemlerin işlevini etkilemez .

Kontrol Vanası ve Rejenerasyon Süreci

Kontrol vanası, su yumuşatma sisteminizde trafik polisi görevi görür. Artık kalsiyum ve magnezyum ile kaplanmış olan bu plastik boncukları temizleme zamanının geldiğini belirler. Daha eski tip üniteler bir zamanlayıcı kullanırken, daha yeni modeller gerçek su kullanımına bağlı olarak rejenerasyon zamanının ne zaman olduğunu belirleyen bilgisayar kontrollü bir ölçüm cihazı kullanır.

Yenileme Süreci

Mineral tankındaki boncukları temizlemek için, su yumuşatıcı genellikle üç döngüden oluşan rejenerasyon adı verilen bir işlem kullanır. Geri yıkama, yeniden doldurma ve durulama. Bu süreç birkaç günde bir gerçekleşir ve normalde gece yarısı başlatılır.
Geri yıkama: Rejenerasyon, vananın tanktaki su akışını tersine çevirdiği ve çöp deposunu yıkadığı bir geri yıkama döngüsü ile başlar. Döküntü daha sonra belediye kanalizasyon sistemine veya septik sisteme bağlı olan drenaj yoluyla ortadan kaldırılır.

Yeniden doldurma (rejenerasyon): Yeniden doldurma döngüsünde, tuzlu çözelti tuzlu su tankından mineral tankına pompalanır. Yüksek konsantrasyonlu tuz çözeltisi, magnezyum ve kalsiyumu boncuklardan uzaklaştırır. Mineral bakımından zengin tuzlu su daha sonra tanktan dışarı ve kanalizasyona akıtılır.
Durulama: Mineral tankı daha sonra su ile doldurulur ve durulanır, rejenerasyon işlemi durdurulur. Su yumuşatma işlemi kendini tekrar eder.

Yeni rejenere edilmiş mineral tankında, boncuklar artık tuzlu su tankı tarafından sağlanan sodyum veya potasyum ile kaplanmıştır. Mineral tankına ilave sert su girdikçe, sudaki pozitif yüklü kalsiyum ve magnezyum, boncuklardaki sodyumun yerini alarak plastik boncuklara çekilir. Boncuklardan çıkan bu az miktardaki tuz suda asılı kalır ve evdeki su kaynağına geçer. Sudaki bu az miktardaki tuz, sodyum konusunda katı sınırlamaları olan kişiler dışında genellikle bir sorun oluşturmaz.
Boncuklar tekrar sert su kalsiyum ve magnezyum ile doyurulduğunda, kontrol vanası yeni bir rejenerasyon döngüsü başlatır ve sert su minerallerini bir kez daha tahliye eder. Devam eden döngü, tuzlu su tankı tuz veya potasyum peletleri ile stoklandığı sürece devam eder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Sohbete Başlayın
Whatsapp üzerinden bizimle hızlı bir şekilde iletişime geçebilirsiniz.