Plastiğin İnsan Vücuduna Zararları Nelerdir?

plastiğin zararları

Plastiklerin zararlı olmasına neden olan en önemli şey içerisinde barındırdığı Bisphenol-A  (BPA) maddedir. Bilim camiası Bisphenol-A maddesini uzun süredir takipte bu madde yaşamımızda bir çok üründe mevcut. Bisphenol-A sert plastik yapımında kullanılan kimyasalın bir bileşiği. BPA gda saklama kaplarında, biberonlarda, damacana şişelerinde, konservelerin astarlarında dahi kullanılır.

Amerika’da yürütülen bir çalışmada BPA’nın şişmanlığa yol açan ve vücudumuzda gerçekleşmekte olan kimyasal tepkileri bozabileceği gösterildi. Bisphenol-A’nın bir diğer adıyla BPA’nın kilo alımına yağlanmayı hızlandırdığına neden olduğu öne sürüldü. Çünkü yağ dokusunda yapılan faydalı hormonların yakımının azalmasına neden olduğu öte yandan vücudu tahrip eden ve iltihap sürece sokan maddelerin üretimini de artırdığı tespit edildi.

Pet şişelerde ki tehlikeyi ortaya çıkaran başka bir çalışma da Harvard üniversitesinden. Harvard üniversitesi araştırmacıların  öğrencileri üzerinde yaptıkları incelemelerde önemli sonuçlar elde ettiler. Bu araştırmalarda 7 gün süresince plastiklerden su içen öğrencilerin idrarlarındaki tetkikte  BPA maddesinin %96 oranında yükselme görüldü. BPA maddesi östrojene yani dişilik hormonuna benzeyen bir madde. Östrojen hormonuna benzeyen bu madde erkekler için büyük risk. Yapılan araştırmalar sonucunda pet şişe kullanımının büyüme bozukluklarına, doğumsal kusurlara, kalp hastalıkları ve diyabet riski artışına neden olduğu belirlendi.

Özellikle günümüzde çok sık görülen göğüs kanseri riskini artırıyor. BPA insanın hormon dengesini bozan önemli bir kimyasal. Endokrinoloji adlı bir tıp dergisinde yayınlanan makalede Bisphenol-A’ya maruz kalan hamilelerin oksidatif strese maruz kaldıkları ve çocuğun yetişkin yaşlara geldiğinde diyabet ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları riskini arttırdığı ortaya koydu.

Michigan üniversitesi uzmanlarınca ortaya konulan araştırmada gebelikte maruz kalınan BPA’nın hem annede hem de bebeğinde oksidatif stresin özel bir türü olan nitrozatif strese sebep olduğu ilk defa gösterilmiş oldu.  Nitrozatif stresin sahip olduğu bir çok hastalık çeşidi var.

Örneğin kronik hale gelen enerji yetersizliği, bu yetersizlikten etkilenen hücreler detoksifikasyon sisteminin ve özellikle glutatyon mekanizmasının erken ölümüne yol açar. Bunun neticesinde vücutta ldl ve homosistein gibi zararlı ürünler birikir. Detasifikasyon vücudumuzun kendisine zararlı olan toksit maddelerden temizlenmesi anlamına gelir. Tabi bu sistem bozulduğunda toksit maddelerden arınamaz hale geliriz.

Enerji eksikliğin bir diğer sonucu olarak kolesterol metabolizma ve dolayısıyla steroid hormonların sentezinde arıza meydana gelir. B-12 vitamini nitrit oksit yakalayıcısı olarak gereğinden fazla kullanılır ve bu durum b-12 seviyesi olarak kullanılır. Pek çoğumuzun B-12 seviyesi olması gerekenden oldukça aşağıdadır. Bu durum plastik şişelerden kaynaklanır. Halk arasında damacana plastiği olarak bilinen BPA’nın baş ağrıları ve migrenin tetiklediğini belirten bilim insanları bu kimyasala daha az maruz kalınmasının ağrıların sıklığının ve ciddiyetinin azalacağını vurguladılar.

Ucuz, pratik ve dayanıklı olmasından kaynaklanan ve hayatımızın vazgeçilmesi haline gelen pet şişeler hakkında bir başka çalışma daha yürütüldü. Bazı pet şişelerinde 5 ayrı çeşit kimyasal tespit edildi. Araştırmada plastiklerin temas ettiği besin ve içme suyuna plastik katkı maddelerinin geçtiği belirlendi.

8 gün boyunca güneş ışığında bekletilen pet şişelerde farklı kimyasal maddeler tespit edildi. Söz konusu kimyasallar uzun vadede iç organlara ciddi zararlar verebiliyorlar.

Hiçbir sağlık uzmanının önermediği pet şişeleri hayatımızdan çıkarmalı ve damacana sularından uzak durmalıyız. Hem sağlığımız için hem doğamız için.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Sohbete Başlayın
Whatsapp üzerinden bizimle hızlı bir şekilde iletişime geçebilirsiniz.